Terug naar de roots: Meneer Kooi bouwt in Drachten

Meneer Kooi bestaat dit jaar 5 jaar. In 2019 werd het bedrijf opgericht. Inmiddels zijn er 50 medewerkers door het hele land werkzaam om zorgorganisaties te voorzien van alle nodige zorghulpmiddelen. “We hebben een mooie groei doorgemaakt, maar willen nog verder groeien.” En de nieuwbouw van het bedrijfspand aan de A7 in Drachten gaat daar zeker bij helpen.


“We zijn geen onbekende speler op het gebied van zorghulpmiddelen”, vertelt Gosse Kooi, directeur van Meneer Kooi. “Ik heb eerder een bedrijf in deze sector gehad, Vitalis, ook in Drachten. Dat heb ik in 2012 verkocht.” Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. “We vonden het tijd om opnieuw te starten, met een drive om de zorg te verbeteren.” Dat doet Meneer Kooi door het zorgen voor goede arbeidsomstandigheden voor zorgverleners en bij te dragen aan de kwaliteit van leven van cliënten.

Een indruk van het nieuwe pand van Meneer Kooi

De bouw van start

Een voor de hand liggende stap

In de vijf jaar dat Meneer Kooi nu bestaat is het team aanzienlijk gegroeid. Gosse: “We zijn nu met 50 medewerkers en willen doorgroeien. Op onze huidige locatie in Leek lukt dat niet.” Daarom is Meneer Kooi begin februari 2024 gestart met nieuwbouw in Drachten. “Ik heb met verschillende gemeenten gesproken. Ik wilde graag een zichtlocatie en een locatie waar we hoog mogen bouwen omdat we veel magazijnruimte nodig hebben. En dat mocht maar op een paar plaatsen.”

Uiteindelijk viel de keuze dus op Drachten. “Voor ons is dat logistiek interessant en het levert geen verlies op van medewerkers: we hebben veel Friese medewerkers. Bovendien ben ik al 18 jaar ondernemer geweest in Drachten. Dat maakt de stap nog iets meer voor de hand liggend.”

Het perfecte maatpak


Het nieuwe bedrijfspand van Meneer Kooi wordt een maatpak. “Het is echt maatwerk. We kunnen een goede reinigingsstraat inrichten met separate ruimtes, bouwen een royale werkplaats met aparte ruimtes voor metaalbewerking, houtbewerking en een stoffeerderij. Zo kunnen we ons proces optimaal inrichten.” Met het nieuwe pand is Meneer Kooi klaar voor de toekomst.


“Als we in het pand gaan hebben we 3.500 palletplaatsen. Als we willen, maken we in een volgende fase de stellingen verrijdbaar en kunnen we doorgroeien naar 6.200 palletplaatsen. De fundering wordt hier al op aangepast, zodat we duurzaam kunnen doorgroeien.”Energiepositief


Het pand wordt op meerdere vlakken duurzaam. “Het pand is energiepositief. We wekken net zoveel stroom op als we nodig hebben. Daar ben ik best trots op.” De verwachting is dat Meneer Kooi in oktober 2024 gaat verhuizen.


Naast een prachtig nieuw, energieneutraal bedrijfspand, brengt Meneer Kooi ook werkgelegenheid naar Drachten en omgeving. “Zoals ik al vertelde willen we verder groeien, met een gemiddelde groei van tien arbeidsplaatsen per jaar. Ook zijn we in gesprek met het UWV om te kijken of we ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek kunnen bieden. Allemaal mooie ontwikkelingen waar we erg naar uitkijken.”