Praktijkervaring ASVZ: geborgenheid zonder vrijheidsbeperking

ASVZ biedt diagnostiek, behandeling en begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment heeft ASVZ ongeveer zesduizend cliënten, met vestigingen in Zuid- en Midden-Holland en Brabant. Anne Steijns is Ergotherapeut bij ASVZ en behandelt en adviseert cliënten met als doel om cliënten zoveel mogelijk zelfstandigheid en regie te laten behouden binnen hun dagelijkse activiteiten. Op dit moment werkt ze voornamelijk met volwassenen. Anne vertelt hoe een cliënt met dementie en slaapproblemen, veiligheid vindt in een FeelSafe Go bedtent.


Slaapproblemen bij dementie


Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt dat ouder worden, relatief vroeger gezondheidsproblemen zoals dementie met zich mee kan brengen. Met name bij mensen met syndroom van Down komt dementie vaak voor. De eerste verschijnselen ontstaan soms al rond het veertigste levensjaar. Als de dementie verergert, is de kans op een verstoord dag- en nachtritme groter.


EA003-10-FeelSafeGo-tent-zonder-logo

Behoefte aan veiligheid en geborgenheid

Anne: “In de praktijk zien we dan dat mensen met een verstoord dag- en nachtritme snel onrustig zijn en in de nacht gaan dwalen. We hebben al goede ervaringen met een Bedbox. Door de ruimte te verkleinen, voelt een cliënt zich meer geborgen. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en heeft een positief effect op het dag- en nachtritme. Het nadeel van een Bedbox is dat de gebruiker niet meer zelf uit bed kan komen en er dus sprake is van een vrijheidsbeperkende maatregel. Dit is niet altijd noodzakelijk.”

Bovenstaande  was voor ASVZ de reden om op zoek te gaan naar een oplossing waarbij de vrijheid van een cliënt niet wordt beperkt. Er is gekozen voor de FeelSafe Go bedtent, wat geen vrijheidsbeperkend hulpmiddel is. De FeelSafe Go bedtent is een losse tent die op een eigen bed kan worden geplaatst. De voordelen van een FeelSafe Go bedtent zijn:

  • door de gebruiker zelf van binnenuit te openen
  • in combinatie met vrijwel ieder (verpleeg)bed te gebruiken
  • geen vrijheidsbeperking

 

Anne vertelt: “Na evaluatie van een cliënt met dementie en slaapproblemen bleek dat ook deze cliënt baat leek te hebben bij de ruimteverkleining. In deze situatie was insluiting nodig om het valrisico weg te nemen. Met de bedtent bleek dat ze dankzij de geborgenheid van de tent niet meer de behoefte had om uit bed te komen, waardoor een vrijheidsbeperking niet meer nodig was!”


“De FeelSafe Go bedtent is echt een uitkomst: veilig en geen vrijheidsbeperkende maatregel! Als we signaleren dat iemand onrustig is in de nacht zetten we deze in. Ook bij jonge cliënten met slaapproblemen of prikkelgevoeligheid wordt de bedtent ingezet. De FeelSafe Go is makkelijk en snel in elkaar te zetten: super simpel. Iedereen die behoefte heeft aan veiligheid kan hier baat bij hebben. Het geeft de rust en geborgenheid die ze nodig hebben!”


Ontdek wat de FeelSafe Go bedtent voor jou kan betekenen

De FeelSafe Go bedtent is de ideale oplossing voor mensen die behoefte hebben aan een kleine, afgebakende ruimte met minder prikkels van buitenaf. Benieuwd of de FeelSafe Go bedtent iets is voor jouw organisatie? Graag verzorgen wij geheel vrijblijvend een proefperiode. Het is ook mogelijk om dit hulpmiddel te huren.


Graag alle velden invullen.