Praktijkervaring
OlmenEs: hoe een stoel het verschil kan maken

OlmenEs is een woon- en werkgemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Bernice Meijer is fysiotherapeut bij OlmenEs en weet als geen ander hoe belangrijk een gezonde lichaamshouding is: “Je omgeving speelt hierin een essentiële rol. Iemand die op een te lage of te hoge stoel gaat zitten, kan geen ontspannen zithouding aannemen en heeft daardoor een hogere kans om klachten te ontwikkelen. De voorzieningen om iemand heen zijn soms nog belangrijker dan die ene behandeling.” Lees hieronder hoe een goede stoel het verschil kan maken voor een bewoner met een kyfose en rugklachten.


Kyfose en rugklachten 

Een bewoner met een kyfose en een zijwaartse kromming in haar rug had last van toenemende rugklachten. Een kyfose uit zich in een sterke kromming van de bovenrug. Hierdoor gaan de schouders en het hoofd meer naar voren staan. In haar huidige comfort- een eetkamerstoel gleed ze onderuit waardoor ze onderuitgezakt op de stoel kwam te zitten. Dit zorgde juist voor extra spanningsopbouw in haar lichaam, in plaats van ontspanning.

In samenwerking met Marcel van Meneer Kooi is er een passende zitoplossing gevonden. Bernice: “Marcel komt langs op locatie en denkt echt met je mee. Hij luistert goed en zorgt voor een duidelijke uitleg voor alle betrokkenen. Ook vond ik het fijn dat we meerdere stoelen mochten uitproberen, zodat je zeker weet dat het hulpmiddel de juiste oplossing is.”

 Normaal - Kyfose

Triaxis stoel met flexibele rug

Flexibele rug voor gevoelige rug

Er is gekozen voor een Triaxis stoel met een flexibele rug. Deze flexibele rug past zich aan, aan de vorm van je rug, maar blijft ondersteuning geven. Dit maakt deze stoel ideaal voor mensen met een gevoelige rug. De stoel is geheel aan te passen in hoogte, diepte en breedte. Hierdoor kan de stoel optimaal worden afgesteld op de gebruiker.

Actieve houding zonder extra inspanning

De Triaxis stimuleert een ergonomische zithouding en voorkomt hiermee dat de gebruiker onderuitzakt. In deze stoel neemt de bewoner een actieve houding aan zonder extra inspanning. De nieuwe stoel draagt bij aan een comfortabele leefomgeving. Bernice: “Zo fijn als een hulpmiddel een gezonde houding stimuleert en je dit samen voor elkaar kunt krijgen! Je betekent hiermee echt iets voor de bewoner en zorgt ervoor dat iemand langer mee kan doen.”

Step and Go: makkelijk te verplaatsen

De stoel is voorzien van een Step and Go systeem: een systeem dat door een simpele stap op de hendel de stoel met cliënt draaibaar en verrijdbaar maakt. Bij loslaten staat de stoel weer stevig! Hiermee maak je het voor zorgmedewerkers makkelijk om de stoel te verplaatsen en voorkom je fysieke belasting.

  • Makkelijk te verplaatsen
  • Gebruiker neemt een actieve houding aan zonder extra inspanning
  • Op maat afgestemd op de gebruiker

Triaxis stoel met step and go systeem


De Triaxis stoel biedt de bewoner een ontspanningsmoment gedurende de dag. “Aan haar gezicht zie ik dat ze lekker zit. In deze stoel blijft ze rustig zitten en zie je dat ze ontspannen is. Goed zorgmeubilair kan echt het verschil maken, in dit geval kunnen we rugklachten en verdere vergroeiing van de rug van de bewoner voorkomen", vertelt Bernice.


Meer informatie over ons zorgmeubilair of maatwerkoplossingen? 

Graag alle velden invullen.