Schommelend tot rust komen

Wat je misschien niet weet, is dat Meneer Kooi je ook kan helpen met de aanschaf van zorgmeubilair. Zo kwamen we bij ouderenzorgorganisatie Cardia in beeld toen werd gezocht naar een schommelstoel voor een bewoner die erg onrustig was. Meneer Kooi gaf advies en Cardia nam de ZEN Zorgstoel op proef. Inmiddels is de stoel bij alle locaties van Cardia te vinden. Anke Korf (ergotherapeut) vertelt over haar ervaringen met de ZEN Zorgstoel én Meneer Kooi.


 


Anke is in 2000 afgestudeerd aan de opleiding Ergotherapie van de Hogeschool Limburg. Ze heeft onder andere gewerkt als rolstoeladviseur en WMO-consulent, voordat ze terechtkwam in de behandeling. Ruim drie jaar geleden richtte ze haar eigen praktijk op. “Vanuit die praktijk ben ik bij Cardia werkzaam als behandelend ergotherapeut.”


 

Tranen van ontroering

Bij locatie Floriadehof kwam Anke een mevrouw tegen die heel onrustig was. “Ik heb een opleiding sensorische informatieverwerking gedaan en vanuit die kennis dacht ik dat een schommelstoel een oplossing kon zijn om voor meer rust te zorgen. De zorgverleners vonden het ook de moeite waard om eens te gaan proberen. In eerste instantie kozen we voor een gewone, ouderwetse schommelstoel.”

 

Al bij binnenkomst met de schommelstoel wist de accountmanager van Meneer Kooi genoeg. “Hij kwam met het idee om de ZEN zorgstoel te proberen. Momenteel is de ZEN zorgstoel veel te zien, maar toen hij bij ons op proef kwam had ik er nog niet veel van gehoord. Daar heeft Meneer Kooi mij goed bij geholpen.” De stoel kwam twee weken op proef. “We zagen meteen hele mooie resultaten. In de ZEN zorgstoel word je geschommeld. De schommeling gaat erg langzaam. Ik ben erbij geweest en je zag de cliënt ontspannen. Ze lag lekker in de stoel, werd helemaal helder en kon zelfs een paar woorden spreken. Dat was bij haar echt heel bijzonder. De verzorgende heeft er nog een filmpje van gemaakt. Als je dat terugkijkt springen de tranen je in de ogen van ontroering.”

 

564-sfeer-ligpositie-vrouw

 

slow-motion-schommelbeweging

Maakt de zorgmedewerkers blij

De ZEN zorgstoel werd in de gemeenschappelijke woonkamer gezet. “We wilden graag weten of het een toevalstreffer was. Daarom hebben twee verzorgenden in opleiding observatieformulieren gemaakt om te monitoren wat er gebeurde als de mevrouw in de stoel zat. Zo kwamen we erachter dat ze echt rustiger werd.” De verzorgenden hebben de stoel toen ook ingezet bij andere bewoners.

 

“Een andere bewoner was erg onrustig, had loopdrang, was aan het hummen en schreeuwen. Bij haar wist je precies wanneer de schommelcyclus was afgelopen.” De proefplaatsing bij Cardia verliep naar tevredenheid. “We hebben de stoelen uiteindelijk via het innovatiebudget aangeschaft. Het leuke is dat de stoel ook in het innovatieproject is gekomen. Binnen Cardia was er een selectie van 15 innovaties waar de zorg voor mocht kiezen. De ZEN Zorgstoel is vanuit dit project aangeschaft voor al onze locaties. Juist omdát de zorgmedewerkers er zo blij van worden.”

 

“Wat mij opvalt aan de ZEN Zorgstoel is dat het heel goed werkt bij mensen met loopdrang. Daarnaast denk ik: probeer het gewoon! Soms heb je zo’n ontwikkeling op het oog voor één bepaalde persoon, maar ook voor andere bewoners kan het heel geschikt zijn. Mensen raken ontspannen als ze in de stoel zitten. Je ziet tevreden gezichten. Dat zijn geluksmomentjes die ik iedereen gun!”

 

Wil je meer weten over de ZEN zorgstoel?


Neem dan gerust contact met ons op via: 088 111 4000 of hallo@meneerkooi.nl